Przejdź do głównej treści
Zadanie to niewielka, jednorazowa rzecz do zrobienia, którą możesz przypisać do konkretnego nawyku. Jest oddzielna od głównego celu nawyku, ale nadal z nim powiązana. To sposób na zapisywanie drobnych działań wspierających nawyk bez zaśmiecania samego nawyku: może to być książka do odebrania przed rozpoczęciem nawyku „Czytanie” albo sprzęt do kupienia przed pierwszym treningiem na siłowni. W przeciwieństwie do nawyku, do którego należy, zadanie się nie powtarza. Tworzysz je raz, wykonujesz raz i na tym koniec.

Zadanie a lista kontrolna

Oba elementy znajdują się wewnątrz nawyku, ale służą do rozwiązywania różnych problemów:
  • Zadanie: jednorazowa rzecz do zrobienia. Utwórz je, wykonaj raz i gotowe.
  • Lista kontrolna: powtarzalny zestaw kroków, który resetuje się i obowiązuje za każdym razem, gdy przypada nawyk (np. stała lista kontrolna porannej rutyny w nawyku „Poranna rutyna”).
Jeśli potrzebujesz czegoś jednorazowo, użyj zadania. Jeśli ma się to powtarzać razem z samym nawykiem, użyj listy kontrolnej.

Dodawanie zadania

  1. W Dzienniku stuknij swój nawyk.
  2. W widoku pojedynczego postępu stuknij ••• w prawym górnym rogu.
  3. Wybierz Informacje o tym nawyku.
  4. W sekcji Zadania stuknij Nowe zadanie.
  5. Wpisz nazwę zadania oraz ustaw jego datę i godzinę.
  6. Na koniec stuknij ✓ lub ↵ na klawiaturze, aby zapisać nowe zadanie.

Wykonywanie zadania

  1. W Dzienniku stuknij swój nawyk.
  2. W widoku pojedynczego postępu stuknij ••• w prawym górnym rogu.
  3. Wybierz Informacje o tym nawyku.
  4. W sekcji Zadania stuknij 〇 przed zadaniem, aby oznaczyć je jako wykonane.
Gdy zadanie zostanie oznaczone jako wykonane, przy następnej wizycie w tym widoku zniknie z listy, dzięki czemu strona nawyku będzie skupiona na tym, co nadal pozostaje do zrobienia.

Usuwanie zadania

Aby usunąć oczekujące zadanie:
  1. W Dzienniku stuknij swój nawyk.
  2. W widoku pojedynczego postępu stuknij ••• w prawym górnym rogu.
  3. Wybierz Informacje o tym nawyku.
  4. W sekcji Zadania, przesuń zadanie w lewo i wybierz Usuń.