Przejdź do głównej treści
RescueTime śledzi, jak naprawdę spędzasz czas na komputerze: z jakich aplikacji i witryn korzystasz oraz jak długo. Połączenie RescueTime z Habitify oznacza, że nie musisz codziennie ręcznie zapisywać czasu poświęconego na coś takiego jak „Głęboka praca” czy „Programowanie”. RescueTime już to wie i może przekazywać te dane bezpośrednio do odpowiedniego nawyku.

Dodawanie nawyku synchronizowanego z RescueTime

  1. W Dzienniku stuknij + w prawym dolnym rogu.
  2. Wybierz Zbuduj dobry nawyk lub Przerwij zły nawyk.
  3. U góry ekranu tworzenia przełącz się na kartę RescueTime. RescueTime w iOS
  4. Wybierz z listy typ danych, który chcesz śledzić.
  5. W następnym kroku stuknij Zezwól na dostęp. Nastąpi przekierowanie do witryny RescueTime, gdzie zalogujesz się na konto w tej usłudze i udzielisz Habitify uprawnienia do odczytu danych z RescueTime.
  6. Po udzieleniu uprawnienia wrócisz do Habitify.
    Skonfiguruj szczegóły nawyku jak zwykle.
  7. Gdy wszystko będzie gotowe, stuknij ✓, aby zapisać nowo utworzony nawyk na liście.
Utworzony nawyk połączony z RescueTime łatwo rozpoznać: w widoku Dziennika jest przy nim widoczna mała ikona RescueTime, dzięki czemu od razu odróżnia się od nawyków śledzonych ręcznie.

Jak kategoryzowany jest czas przed ekranem

Czas korzystania z aplikacji lub witryny jest kategoryzowany przez RescueTime, a Habitify odczytuje dane i przypisaną do nich etykietę, aby ustalić, które informacje zostaną zsynchronizowane z postępem nawyku w Habitify. Możesz zarządzać aplikacjami i witrynami należącymi do poszczególnych kategorii na koncie RescueTime. Zobacz, jak to zrobić: Jak kategoryzować aplikacje i witryny.

Ważne uwagi

Ta integracja ma pewne szczególne zachowania wynikające z działania systemu RescueTime. Pamiętaj o następujących kwestiach:
  • Czas pierwszej synchronizacji: przy pierwszej konfiguracji nawyku ukończenie pierwszej synchronizacji danych zajmie około 10 minut.
  • Synchronizacja danych z poprzedniego dnia: jest to najważniejsze ograniczenie, które należy zrozumieć. System RescueTime finalizuje dane pod koniec dnia. Oznacza to, że dane RescueTime z dnia 1 zostaną zsynchronizowane z Habitify dla dnia 1 dopiero w dniu 2.
  • Jedno konto RescueTime, wiele kont: jeśli chcesz, możesz połączyć jedno konto RescueTime z kilkoma różnymi kontami Habitify.